Voorleestips!

𝗟𝗲𝗲𝘀 𝗷𝗶𝗷 𝘁𝗵𝘂𝗶𝘀 𝘃𝗮𝗮𝗸 𝘃𝗼𝗼𝗿?

Woensdagavond 12 juni is er bij kinderopvang De Blokkendoos een gastspreker van de bibliotheek geweest. Zij heeft verteld over het belang van voorlezen bij de taalontwikkeling van kinderen. Maar wist je dat voorlezen niet alleen goed is voor de taalontwikkeling? Het is ook goed voor het ontwikkelen van het inlevevingsvermogen en creativiteit? 

Tip van de dag:
Ga bij het voorlezen zo zitten dat het kind je gezicht goed kan zien. Kleine kinderen kijken naar je mond, hoe jij klanken uitspreekt. Daar leren ze van.

8 tips om van voorlezen een dagelijkse gewoonte te maken:

1. Kies een boek dat past bij het leven van je kind 
Bedenk wat je kind interessant vindt. Misschien krijgt je kind binnenkort een broertje of zusje. Of leert je kind tandenpoetsen. Kies een boek dat daarover gaat. Zo kan je kind zich inleven in het verhaal.

2. Lees voor op een vast moment
Kinderen vinden het fijn als ze op het voorleesmoment kunnen rekenen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. 

3. Maak je kind nieuwsgierig naar het verhaal
Lees eerst de titel van het boek voor. Praat met je kind over de kaft van het boek. Bedenk samen waar het boek over zal gaan.

4. Lees rustig voor, praat duidelijk en kijk je kind regelmatig aan
Zo begrijpt je kind goed wat er in het boek gebeurt, wie iets zegt en wat de sfeer is. 

5. Voorspel samen het verhaal
Vraag tijdens het voorlezen aan je kind wat er gaat gebeuren. Door die vraag gaat je kind goed nadenken. Zo leert je kind problemen zelf op te lossen.

6. Leg moeilijke woorden uit
Wijs bijvoorbeeld naar een plaatje. Geef een voorbeeld of gebruik een synoniem. Herhaal het woord na het verhaal nog eens. Zo onthoudt je kind het woord beter en leert het de taal.

7. Laat je kind vertellen
Geef je kind de kans om iets te zeggen tijdens het voorlezen. Elke opmerking over het verhaal is goed. Je kind geeft het verhaal een eigen betekenis. Je kind begrijpt het verhaal beter als je er samen over praat. 

8. Lees hetzelfde boek een paar keer voor
Kinderen houden van herhaling. Als je een verhaal voor de tweede keer voorleest herkent je kind het. Als je het vaker voorleest ondekt je kind de details in het verhaal. Het hoeft niet saai te zijn om elke keer hetzelfde verhaal voor te lezen. Bespreek elke keer iets anders na het voorlezen of kijk naar de details van de tekeningen.
 



Origineel weergeven